Oftalmoloq Flora Ağamaliyeva şəkərli diabet zamanı müalicəvi qidalanmanın əsas prinsiplərini açıqladı
Qidanın tez-tez və müntəzəm qəbul etmək (gündə ən azı 5-6 dəfə)
Hər əsas qida qəbulunda (səhər yeməyi günorta yeməyi və nahar) karbohidratlar və kaloriyalar eyni miqdarlarda qəbul etmək
Şəkəri sorbitlə və ya kselitlə və ya saxarinlə əvəz etmək olar.
Toxluq hissinin gücləndirilməsi üçün qidanıza kələm salatı, ispanaq, yaşıl xiyar, pomidor daxil etmək.
Qaraciyərin funksiyasını yaxşılaşdırmaq üçün kəsmik, soya, yulafdan istifadə etmək, ədəbalı ət və balıq bullyonlarını və qızardılmış yeməkləri məhdudlaşdırmağa icazə verilir.
Çörək, əsasən, qara çörək gündə 200-350 qram həkimin təyini ilə.
Şorbalar tərəvəz şorbaları yavan ətden və ya balıqdan az miqdarda tərəvəz ilə bulyonları həftədə 1-2 dəfə.
Ət və quş əti, suda bişmiş mal əti dana əti hinduşka.
Balıq əsasən yavan və suda bişmiş
Süd məhsulları üçün həkimin icazəsi ilə kefir, qatıq gündə 1-2 stəkan kəsmik gündə 50-200 qram pendir xama qaymaq məhdud midarda.
Sıyıqlar və qarnirlər yarmalar paxlalar makaron məhsulları məhdud miqdarda hərdən bir cörəyin miqdarını azaltmaqla
Yumurta həftədə 2 yumurta bişmiş və ya omlet şəklində.
Tərəvəzlərdə göyərtilər, ağ kələm, gül kələm salatı, turp, xiyar, çuğundur, kök, ya bişmiş şəkildə
Meyvələr və giləmeyvələr turş və turş-şirin növlər,(alma, limon,portağal, qarağat, quşüzümü, gündə 200 grama qədər ciy və ya ksilistdə və ya sorbitde bişirilmiş kompot şəklində.
İçkilər çay, zəif qəhvə, tomat şirəsi, turş növləri, meyvələrin və giləmeyvələrin şirəsi (gün ərzində şorba, süd, kompot daxil olmaqla mayenin miqdari 5 stakandan artıq olmamalıdır.
Yağlar kərə və ya bitki yağları (gündə 40 qram)
Qadağandır:
Konfetler, sokolad, şirniyyat, xəmir məhsulları, mürəbbə, dondurma.
Əlaqə nömrəsi: (051) 830 55 17